Cseke Szabolcs: Ringató

Csendben úszik éjhajó,
halkan szuszog száz manó.
Alszik már a hintaló,
pihen Sára és Kató.
Anya karja átölel,
ajka lágyan énekel.
Arca tükör, tiszta tó,
mély álomba ringató.

TücsökSzabi Móka

A gyerekek megismerkednek hagyományos ütős, fúvós, pengetős, billentyűs, vonós hangszerekkel, valamint különleges zajkeltő eszközökkel, tündérdobokkal. Megismerik a zenét, mint életre szóló barátot. Megtanulnak népmeséket, népdalokat, gyermekdalokat, mondókákat, újra és újra megtapasztalják a közös éneklés örömét, mely közösségformáló erőként is működik. Megismerik a meditatív csendet, a hang gyógyító erejét. A gyermekek együttműködési készsége fejlődik, a közösségben egyre aktívabban vesznek részt.

A zene hallgatása és művelése, valamint a bábozás, népmesék közös előadása terápiás eszközként is felfogható, hatása a gyermek kommunikációjában is megmutatkozik, az önkifejezést segíti.

A hangszerek világa csodálatos, de a zörejek, a harangszó, a poharak csendülése, a csend, a szél zúgása, a víz csobogása, vagy a szív dobbanása mind-mind a fejlődő zeneiséget szolgálja.

A gyerekek valami csodálatos dolgot is megtapasztalnak: azt ugyanis, hogy nem tudunk félni, ha énekelünk. Ma már tudják a neurobiológusok, hogy a felszabadult agy éneklés közben nem képes félelemérzéseket mobilizálni.